villa zomernest

Kom eens langs

Hartcoherentie

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ons hart en ons brein nauw verbonden zijn met elkaar en onderling communiceren. Gedachten en emoties kunnen ons hartritme beïnvloeden, en omgekeerd stuurt ons hart ook signalen naar ons brein.

Het menselijk lichaam zit dusdanig in elkaar dat ons hartritme versnelt telkens als we inademen en vertraagt telkens als we uitademen. Deze opeenvolgende versnellingen en vertragingen van ons hartritme zullen onder invloed van angst, paniek, kwaadheid, gevoelens van machteloosheid, … volgens een chaotisch patroon beginnen verlopen. Ons organisme ervaart dit als “onveiligheid” en “stress”, wat op termijn kan leiden tot allerlei (fysieke en mentale) klachten en uitputtingsverschijnselen.

Maar als ons hartritme volgens een regelmatig patroon verloopt, dan komt ons hart in een bijzondere staat van evenwicht, die we “hartcoherentie” noemen.  Vanuit die bijzondere staat zendt ons hart een krachtig signaal van “veiligheid” naar ons brein. Hierdoor kan ons lichaam en geest opnieuw tot rust komen, herstellen, herbronnen, veerkracht opbouwen. En vanuit die rustige energie ervaren we een betere verbinding met onszelf en met onze omgeving.

De confrontatie met kanker zet alles op zijn kop en gaat gepaard met een heftige emotionele “rollercoaster” en voortdurende stress. Onze eigen ademhaling is een eenvoudig hulpmiddel dat wij altijd en overal ter beschikking hebben en dat we doelbewust kunnen inzetten om zelf ons hartritme te beïnvloeden, zodat het regelmatiger verloopt en we beter opgewassen zijn tegen stress-situaties en ons minder emotioneel gegijzeld voelen.

Gecertificeerd hartcoherentiecoach Heidi leert je in een traject van 5 sessies hoe je angst en stress beter de baas wordt door de regelmatige beoefening van hartcoherentie.

Sessie 1 (in groep): Je wordt ingewijd in de basisprincipes van hartcoherentie. Je leert focussen op jouw ademhaling en oefent met ritmische buikademhaling. Je maakt kennis met een gevarieerd aanbod van hulpmiddelen die je kan gebruiken als ondersteuning bij jouw ademhalingsoefeningen.  Door hier zelf mee te experimenteren kan je ervaren welke adembegeleider(s) jou best liggen. Digitaal of non-digitaal, voor elk wat wils !

NB: Indien je over een smartphone beschikt, dan breng je deze mee naar de sessie. Maar het is zeker geen vereiste om te kunnen deelnemen.  

Sessie 2 (in groep): Je leert hoe chronische stress en angst (bv. voor de terugkeer van kanker) jouw lichaam & geest gevangen houden in een vicieuze cirkel en hoe je deze kan doorbreken door de beoefening van hartcoherentie. Heidi demonstreert hoe biofeedbackapparatuur werkt. Met behulp van deze apparatuur kan je op een scherm zien wat het effect is van jouw ademhaling(soefeningen) op het verloop van jouw hartritme.

Sessie 3 (individueel): Om jouw hartritme volgens een coherent patroon te laten verlopen, zal jij moeten oefenen met ritmisch ademen aan een specifieke frequentie (liggend tussen 4 en 7 ademhalingen per minuut), afhankelijk van jouw lichaamsbouw. Tijdens sessie 3 zal Heidi een meting doen om jouw unieke frequentie te bepalen. In functie daarvan zullen de tijden in jouw adembegeleider worden aangepast, na deze "fine-tuning"  ligt de weg richting hartcoherentie helemaal voor jou open !

Sessie 4 (in groep): Je krijgt inzicht in de wisselwerking tussen emoties, hormonen, jouw hartritme en je brein. Je leert hoe je positieve emoties kan inzetten om het effect van jouw hartcoherentieoefeningen nog te versterken. Je gaat aan de slag met materialen en middelen die voor jou ondersteunend werken hierbij (bv. beeldmateriaal, foto's, muziekfragmenten, visualisaties,...) 

Sessie 5 (in groep): je krijgt "tips" en "tricks" hoe je hartcoherentie kan inzetten in jouw dagelijks leven, bv. bij piekeren en slaapproblemen. Je leert concrete technieken aan die je kan inzetten in voorbereiding op, tijdens, of na een stressvolle situatie (bv. controlebezoek bij de specialist, slecht nieuws ontvangen, ... ) 

Om ten volle te kunnen profiteren van de heilzame effecten van hartcoherentie, is het belangrijk om regelmatig te oefenen (2 x 10 min./dag of 3 x 6 min./dag). Daarom zal Heidi na elke sessie een thuisopdrachtje meegeven voor de komende 2 weken.   

We werken in kleine groep (max. 5 personen), zodat er voldoende tijd en ruimte is om te oefenen, vragen te stellen, ervaringen uit te wisselen en eventuele struikelblokken bij het oefenen te bespreken in een veilig kader. Jouw hartcoherentiecoach Heidi is er om jou te ondersteunen en te motiveren tijdens jouw traject. In de loop van de training zal je ook de kans krijgen om te oefenen met biofeedback, zodat je zelf je eigen vooruitgang kan zien. 

 

Meer info
 • Datum  het is de bedoeling om in te schrijven voor de 4 sessies in groep, het uur van de induviduele sessie wordt besproken in de 2de sessie en hiervoor moet niet ingeschreven worden. 
  • Deel 1: dinsdag 10 oktober 2023 van 13u30 tot 16u
  • Deel 2: dinsdag 24 oktober 2023 van 13u30 tot 16u
  • Deel 3: dinsdag 7 november 2023 tussen 9u tot 13u (het individuele uur wordt nog verder afgeproken) - Deze activiteit gaat door op de tijdelijke locatie: Kerkstraat 21, 9830 Sint-Martens-Latem.
  • Deel 4: dinsdag 21 november 2023 van 13u30 tot 16u
  • Deel 5: dinsdag 5 december 2023 van 13u30 tot 16u
 • Uur:  van 13u30 tot 16u, behalve de individuele sessie op 7 november
 • Kostprijs:  5 euro per sessie
 • Locatie:  Villa Zomernest vzw, Brouwerijschuur, Dorp 24, 9830 Sint-Martens-Latem, België (map)
 • Inschrijven verplicht via onderstaande knop "inschrijven" 
Kwakstraat 13
9830 Sint-Martens-Latem

Sitemap

Extra links

Volg ons

Locatie

Contact